Europol: Criminal Activity vertegenwoordigt 1,1% van het Bitcoin-gebruik

Een rapport van Europol heeft onthuld dat slechts 1,1% van het gebruik van Bitcoin verband houdt met criminele activiteiten, een vermindering van 94,5% ten opzichte van 2013. Deze enorme verschuiving is te wijten aan de opkomst van de Bitcoin Circuit handel in de jaren daarna, maar het is niet allemaal goed nieuws – het rapport stelt ook dat privacymunten, portefeuilles en andere gerelateerde technologie een „grootste bedreiging“ vormen voor wetshandhavingsinstanties in Europa en dat cybercriminelen slimmer worden in de manier waarop ze met illegaal verkregen cryptocurrency omgaan .

Europol – Cybercriminelen worden slimmer

In het nieuwe rapport over georganiseerde misdaad op internet, genaamd de Internet Organized Crime Threat Assessment (IOCTA) 2020, stelt Europol dat cryptocurrencies „betalingen voor verschillende vormen van cybercriminaliteit blijven faciliteren“, waarbij ransomware de belangrijkste methode is en dat daders van dergelijke misdrijven hebben hun praktijken ontwikkeld om op privacy gerichte munten en diensten te gebruiken om autoriteiten te omzeilen.

Deze „privacy-verbeterde coinjoin-concepten“, zoals Wasabi en Samurai, worden steeds populairder bij illegale gebruikers van cryptocurrency, ondanks dat Chainalysis beweert transacties in en uit sommige van deze mixdiensten te kunnen volgen. Europol merkt op dat cryptocurrencies de „standaardbetaalmethode zijn geworden voor … ransomware en andere afpersingsregelingen“ vanwege hun „betrouwbaarheid, onomkeerbaarheid van transacties en een waargenomen mate van anonimiteit“.

Autoriteiten over de hele wereld hebben de afgelopen maanden geprobeerd dit fenomeen aan te pakken door blockchain-analysebedrijven in te huren om hen te helpen bij het volgen van fondsen die zijn verzonden met behulp van privacyverbeterende technologie.

Legaal gebruik van Bitcoin Dwergen Illegaal gebruik

Het Europol-rapport was echter niet helemaal slecht nieuws voor cryptocurrency, omdat ze onthulden dat legitiem gebruik van cryptocurrencies veel sneller is gegroeid dan illegaal gebruik:

In 2019 was de overgrote meerderheid van bitcoin-transacties gekoppeld aan investeringen en
handelsactiviteiten, dus ondanks aanzienlijk misbruik komt criminele activiteit overeen met slechts 1,1% van de totale transacties.

Volgens Europol’s eigen cijfers betekent dit een daling van 94,5% ten opzichte van 2013, toen sites zoals Silk Road de belangrijkste use case waren voor cryptocurrencies. Bitcoin-handel is zo populair dat het illegaal gebruik in de schaduw stelt, iets waar voorstanders erg blij mee zullen zijn, gezien de aanhoudende negatieve perceptie van Bitcoin in de rest van de wereld.

¿Los usuarios de Bitcoin están encontrando más uso en su forma simbólica?
Le recul de la part de marché de BitMEX aurait pu épargner aux bitcoiners une vente plus importante