Alexandra Elbakyan får hjelp fra BTC til å bringe faglige papirer til forskere

Frilanskoder, filolog og nevrobiolog Alexandra Elbakyan leter etter litt hjelp fra Bitcoin Evolution, da plattformer som PayPal har avvist henne.

Alexandra Elbakyan ser til BTC for selskapets hjelp

Elbakyan driver et nettsted som gir leserne et mangfold av faglige artikler. Dette ville ikke være så ille, bortsett fra at de fleste av disse papirene vanligvis trenger å bli abonnert på og betalt for, mens nettstedet hennes ønsker å tilby dem gratis. Så mange som 80 millioner artikler er for øyeblikket tilgjengelig via nettstedet hennes.

Selskapet begynte da Elbakyan var hovedfagsstudent. Hun hadde en veldig vanskelig tid med å komme over gratis forskning som hun kunne lese eller sitere fra for å sikkerhetskopiere sine egne studier og kom til den konklusjon at dette var materiale som måtte være tilgjengelig for alle. Naturen til nettstedet hennes er litt kontroversielt ved at det ikke gir økonomiske utbetalinger eller royalties til de opprinnelige forfatterne av papirene, så mange betalingsfirmaer – for eksempel PayPal – nekter å jobbe med henne.

Hun ber nå om bitcoin-donasjoner fra både fans og lesere for å forbli flytende, og hittil har cryptocurrency vært et positivt tilskudd til driften hennes. I et nylig intervju kommenterte hun at hun får rundt 600 000 besøk på nettstedet sitt hver dag til og med fra medlemmer av universiteter og institusjoner som ellers ville ha rask og enkel tilgang til denne typen papirer.

Selskapet hennes – kjent som Sci-Hub – er en praktisk måte for praktisk talt hvem som helst å få hendene på ledende vitenskapelig forskning, hevder hun. John Paul Koning, en økonom, forklarte hvorfor fiat vanligvis ikke er et alternativ for figurer som Elbakyan:

For de fleste formål foretrekker folk å bruke vanlige fiat-betalinger fordi de er enkle, men når de blir låst ute, enten fordi de driver med ulovlige aktiviteter eller lovlige som anses som sosialt uakseptable, blir bitcoin et alternativ. Mennesker som har blitt låst utenfor disse konvensjonelle systemene oppdager sakte at bitcoin kan tjene dem.

Noen få problemer med krypto

Selv fortsatt uttalte Elbakyan at cryptocurrency bare gjør opp for en liten del av donasjonene hun mottar, ettersom mange fortsatt ikke har det godt med å bruke den. For det meste kommer betalinger gjennom en russisk finansiell plattform kalt Yandex. Hun forklarte:

Noen skrev til meg nylig og sa at i landet hans bruker narkomane bitcoin og spurte om det var noen andre måter å donere.

På pressetiden ser det ut til at Sci-Hub klarer seg ganske bra for seg selv, og samlet inn nesten 1 million dollar i finansiering de siste tre årene alene. Selskapet er imidlertid ikke kvalifisert til å bruke noen amerikansk-baserte økonomiske plattformer med tanke på at det ikke har god status med mange publiseringsbedrifter. Sci-Hub er saksøkt mange ganger for brudd på opphavsretten og andre lignende lovbrudd. Flere av dommerne som har tilsyn med disse sakene har til syvende og sist kjørt mot Sci-Hub og krevd økonomisk erstatning.

Paxful eliminates operations with Banco de Venezuela due to sanctions
Dr. Fauci täglich 100.000 neue COVID-Fälle vorhersagt